Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Chutney - fűszeres szósz és tökéletes gasztroajándék
  2013-12-19 22:42:27, csütörtök
 
   
  Chutney - fűszeres szósz és tökéletes gasztroajándék

A chutney nem csak tökéletes kiegészítője a karácsonyi menüsornak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.

A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.





A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.

Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.





Igazi ínyencség a mangó chutney

Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.

Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.





Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!

A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.

A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.





Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket

A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat - ha nem dunsztoljuk ki - akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.
Fokhagyma chutney

Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.

Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.
Datolya chutney

A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.

Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.





Chili és fokhagyma szinte minden chutney-hoz jól illik

WM

Forrás:Mindmegette.hu - Karácsony
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználásukig, karakterizálható, elkrémesíthetjük, tányérdesszertek, ízkombinációkat, szerecsendióval, létjogosultsága, mindennapokhoz, fűszerezhetjük, kialakításához, fűszerezhetünk, aszalványokkal, megszínesedjem, gasztroajándék, tartósításában, használhatunk, gyümölcsökből, szegfűszeggel, leggyakrabban, hőmérsékleten, salátaöntetek, szegfűborssal, válogathatunk, összeállított, alapanyagokat, pulykasülthöz, lekvárfélétől, gyümölcsöket, paradicsomot, leveshúsokat, korianderrel, változatokig, elkrémesítem, készíthetünk, kombinációja, hangolásához, karácsonyi menüsornak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy, gyümölcs édessége,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  Amit átélünk,  Ünnepelj csak  Nehezen engedem  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Alvó cica  Beney Zsuzsa  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  A hét szűk esztendő  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Aki szeret, annak senki sem id...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Ázzal aki csak szép  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Bizonyos kulturális szint nélk...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Irgalom és ítélet  A Föld napja  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Paul David Tripp Április 25  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A Föld napja  Minden szülő a lényével nevel.  Szép estét kedves látogatóimna...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Szent György napi hiedelmek, s...  Jó éjszakát  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  György napra  Ázzal aki csak szép  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  képre írva  A végzet az  György napra  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés... 
Bejegyzés Címkék
karácsonyi menüsornak, indiai illetőségű, eredeti indiai, általunk ismert, chutney Indiában, mindennapokhoz tartozik, frissen összekevert, főzött változat, chutney készülhet, darabos lekvárfélétől, krémes változatokig, chutney tipikus, ananász vagy, zöldségek közül, gyümölcs vagy, gyümölcs édessége, ízesítést szolgálja, chutney tartósításában, alapot rengeteg, különféle ízkombinációkat, mangó chutney, citrusok héja, szószunk friss, erejét némi, fűszereknek legyen, chutney alapját, mártást lassú, kész keveréket, éjszakát hagyjuk, alapnak szánt, fűszerekkel együtt, házi chutney-kat, kamra polcán, magyar konyha, vadhúsok mellé, vadak mellett, hozzájuk kínált, chutney azonban, tányérdesszertek esetében, különféle fűszeres, boltban vásárolt, felbontás után, héten belül, házi mártásokat, hűtőben tároljuk, paradicsomot leforrázom, datolyát kimagozom, chilit apróbb, nagyobb serpenyőbe, fokhagymás alaphoz, curry leveleket, egyben hagyott, datolya chutney, különféle húsoknak, forralóba teszem, almát meghámozom, datolyához adom, kész mártást, felhasználásukig, karakterizálható, elkrémesíthetjük, tányérdesszertek, ízkombinációkat, szerecsendióval, létjogosultsága, mindennapokhoz, fűszerezhetjük, kialakításához, fűszerezhetünk, aszalványokkal, megszínesedjem, gasztroajándék, tartósításában, használhatunk, gyümölcsökből, szegfűszeggel, leggyakrabban, hőmérsékleten, salátaöntetek, szegfűborssal, válogathatunk, összeállított, alapanyagokat, pulykasülthöz, lekvárfélétől, gyümölcsöket, paradicsomot, leveshúsokat, korianderrel, változatokig, elkrémesítem, készíthetünk, kombinációja, hangolásához, feldarabolom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.